Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio wzięłam się za pieczenie własnego pieczywa. Mam jeszcze problem z niektórymi mąkami aby ciasto wyrosło jak powinno. Wczoraj upiekłam własne bułeczki razowe i muszę przyznać, że ten eksperyment udał się bez dwóch zdań:) Oczywiście chętnie podzielę się przepisem, może ktoś z Was się skusi i też je zrobi:)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118043
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8385
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2110
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118043
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8385
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2110
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy oliwę. Do osobnej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy miód i zalewamy mlekiem z oliwą aby przykryło drożdże, odstawiamy na 10 minut. Mieszamy razem sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, czarnuszkę, pozostałe mleko i zaczyn z drożdżami- dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę, półtorej. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy i kroimy nożem na 6 równych części i w rękach formujemy bułeczki, nacinamy ostrym nożem na krzyż, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy wierzch mlekiem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki około 20 minut, aż zbrązowieją.