Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane bułeczki serowo-czosnkowe to świetna wytrawna przekąska z ciasta drożdżowego. Są puszyste i bardzo sycące za sprawą aż trzech rodzajów sera.
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 581
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 581
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca i wrząca.
Przygotuj rozczyn. W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 50 ml ciepłej wody i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną w miseczce.
Osobno przygotuj sery. Podziel je na mniejsze kawałki i połącz.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i zioła prowansalskie. Wlej zaczyn, resztę ciepłej wody, oliwę i wbij jajko. Wyrabiaj ciasto przez 8–10 minut aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Szklanką lub foremką wykrawaj krążki. Na środku każdego placuszka zrób wgłębienie i posmaruj najpierw śmietaną z czosnkiem, a następnie wsyp przygotowane nadzienie serowe.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż drożdżówki, zachowując odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz zapiekane bułeczki serowo czosnkowe przez 15–18 minut aż będą złociste i chrupiące.