Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest coś wspanialszego niż domowe, świeże, ciepłe i chrupiące bułeczki na śniadanie?
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 13
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 5700
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Odsłon: 3
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 6279
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 13
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 5700
Pączki słodkie dzięki startemu burakowi, więc dodajemy mniej cukru.
Odsłon: 3
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 6279
Składniki
Świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem i poczekać chwilę, aż powstaną pęcherzyki (drożdże instant wystarczy zmieszać z mąką, jednak należy pamiętać, że drożdże w proszku zaczynają pracować dopiero w temperaturze 40-45 stopni C). W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, następnie dodać roztrzepane jajko, mleko (z drożdżami) i masło, wyrobić na miękkie i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około godziny)
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 10 części. Teraz potrzebne będą jeszcze 2 łyżki roztopionego masła jajko roztrzepane z łyżką mleka sezam lub mak do posypania Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek dowolnego kształtu, posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulonik. z każdego rulonika stworzyć "ślimaczka". Owe ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem i pozwolić im się jeszcze trochę napuszyć w cieple (około pół godziny). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem lub makiem i piec 20-30 minut, do zarumienienia.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 10 części. Teraz potrzebne będą jeszcze 2 łyżki roztopionego masła jajko roztrzepane z łyżką mleka sezam lub mak do posypania Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek dowolnego kształtu, posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulonik. z każdego rulonika stworzyć "ślimaczka". Owe ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem i pozwolić im się jeszcze trochę napuszyć w cieple (około pół godziny). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem lub makiem i piec 20-30 minut, do zarumienienia.