Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest coś wspanialszego niż domowe, świeże, ciepłe i chrupiące bułeczki na śniadanie?
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1281
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457990
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1539
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2309
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1281
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457990
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1539
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2309
Składniki
Świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem i poczekać chwilę, aż powstaną pęcherzyki (drożdże instant wystarczy zmieszać z mąką, jednak należy pamiętać, że drożdże w proszku zaczynają pracować dopiero w temperaturze 40-45 stopni C). W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, następnie dodać roztrzepane jajko, mleko (z drożdżami) i masło, wyrobić na miękkie i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około godziny)
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 10 części. Teraz potrzebne będą jeszcze 2 łyżki roztopionego masła jajko roztrzepane z łyżką mleka sezam lub mak do posypania Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek dowolnego kształtu, posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulonik. z każdego rulonika stworzyć "ślimaczka". Owe ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem i pozwolić im się jeszcze trochę napuszyć w cieple (około pół godziny). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem lub makiem i piec 20-30 minut, do zarumienienia.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 10 części. Teraz potrzebne będą jeszcze 2 łyżki roztopionego masła jajko roztrzepane z łyżką mleka sezam lub mak do posypania Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek dowolnego kształtu, posmarować roztopionym masłem i zwijać w rulonik. z każdego rulonika stworzyć "ślimaczka". Owe ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem i pozwolić im się jeszcze trochę napuszyć w cieple (około pół godziny). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem lub makiem i piec 20-30 minut, do zarumienienia.