Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w przygotowaniu bułeczki.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 75
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 500
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 103
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 75
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 500
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 103
Składniki
Mąki przesiewamy do miski. W misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem.
Dodajemy wodę i mieszamy. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy sól, mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Jeśli trzeba więcej wody. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Na drugi dzień z ciasta formujemy bułki u mnie owalne i delikatnie nacinamy. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 mi it by nieco urosły.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Bułeczki przenoszę na formę do pieczenia. Przygotowuję wodę w pojemniku np. Po płynie do szyb. Pryskam piekarnik a następnie bułki. Piekę ok. 20 minut. Co 4 miniuy pryskam piekarnik oraz bułki wodą.
Po upieczeniu odczekałam kilkanaście mi it i bułeczki fajnie pękały.
Polecam jednak zrobić bułeczki tego samego dnia. Są lepsze niż te nocne.
Wieczorem:
Mąki przesiewamy do miski. W misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem.
Dodajemy wodę i mieszamy. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy sól, mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Jeśli trzeba więcej wody. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Na drugi dzień z ciasta formujemy bułki u mnie owalne i delikatnie nacinamy. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 mi it by nieco urosły.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Bułeczki przenoszę na formę do pieczenia. Przygotowuję wodę w pojemniku np. Po płynie do szyb. Pryskam piekarnik a następnie bułki. Piekę ok. 20 minut. Co 4 miniuy pryskam piekarnik oraz bułki wodą.
Po upieczeniu odczekałam kilkanaście mi it i bułeczki fajnie pękały.
Polecam jednak zrobić bułeczki tego samego dnia. Są lepsze niż te nocne.