Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w przygotowaniu bułeczki.
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1231
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 115
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 93
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 57
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 192
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1231
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 115
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 93
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 57
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 192
Składniki
Mąki przesiewamy do miski. W misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem.
Dodajemy wodę i mieszamy. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy sól, mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Jeśli trzeba więcej wody. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Na drugi dzień z ciasta formujemy bułki u mnie owalne i delikatnie nacinamy. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 mi it by nieco urosły.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Bułeczki przenoszę na formę do pieczenia. Przygotowuję wodę w pojemniku np. Po płynie do szyb. Pryskam piekarnik a następnie bułki. Piekę ok. 20 minut. Co 4 miniuy pryskam piekarnik oraz bułki wodą.
Po upieczeniu odczekałam kilkanaście mi it i bułeczki fajnie pękały.
Polecam jednak zrobić bułeczki tego samego dnia. Są lepsze niż te nocne.
Wieczorem:
Mąki przesiewamy do miski. W misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem.
Dodajemy wodę i mieszamy. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy sól, mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Jeśli trzeba więcej wody. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Na drugi dzień z ciasta formujemy bułki u mnie owalne i delikatnie nacinamy. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 mi it by nieco urosły.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Bułeczki przenoszę na formę do pieczenia. Przygotowuję wodę w pojemniku np. Po płynie do szyb. Pryskam piekarnik a następnie bułki. Piekę ok. 20 minut. Co 4 miniuy pryskam piekarnik oraz bułki wodą.
Po upieczeniu odczekałam kilkanaście mi it i bułeczki fajnie pękały.
Polecam jednak zrobić bułeczki tego samego dnia. Są lepsze niż te nocne.