Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w przygotowaniu bułeczki.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 115
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9360
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 980
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1150
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 115
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9360
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 980
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1150
Składniki
Mąki przesiewamy do miski. W misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem.
Dodajemy wodę i mieszamy. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy sól, mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Jeśli trzeba więcej wody. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Na drugi dzień z ciasta formujemy bułki u mnie owalne i delikatnie nacinamy. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 mi it by nieco urosły.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Bułeczki przenoszę na formę do pieczenia. Przygotowuję wodę w pojemniku np. Po płynie do szyb. Pryskam piekarnik a następnie bułki. Piekę ok. 20 minut. Co 4 miniuy pryskam piekarnik oraz bułki wodą.
Po upieczeniu odczekałam kilkanaście mi it i bułeczki fajnie pękały.
Polecam jednak zrobić bułeczki tego samego dnia. Są lepsze niż te nocne.
Wieczorem:
Mąki przesiewamy do miski. W misce rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem.
Dodajemy wodę i mieszamy. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy sól, mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Jeśli trzeba więcej wody. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Na drugi dzień z ciasta formujemy bułki u mnie owalne i delikatnie nacinamy. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 mi it by nieco urosły.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Bułeczki przenoszę na formę do pieczenia. Przygotowuję wodę w pojemniku np. Po płynie do szyb. Pryskam piekarnik a następnie bułki. Piekę ok. 20 minut. Co 4 miniuy pryskam piekarnik oraz bułki wodą.
Po upieczeniu odczekałam kilkanaście mi it i bułeczki fajnie pękały.
Polecam jednak zrobić bułeczki tego samego dnia. Są lepsze niż te nocne.