Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfiturę można zastąpić marmoladą, albo świeżymi owocami obsypanymi cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok.15-16 bułeczek.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 281
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 114
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4582
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 281
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 114
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4582
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Mleko lekko podgrzać . Wymieszać z drożdżami ,1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na 20 min, aż rozczyn wyrośnie.
Żółtka zmiksować z resztą cukru. Jedno żółtko zostawić do wysmarowania . Dodać mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło oraz rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto podsypując mąką. Odstawić na ok. 20 min.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm. Z ciasta wyciąć kółka od szklanki, a w nich odcisnąć mniejsze np. kieliszka.
Bzegi ciasta wysmarować żółtkiem. Do środka nałożyć konfiturę. Piec ok.15 min w temp.180 stopni.