Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty Czwartek za pasem, więc postanowiłam poszperać w przepisach, których jeszcze nie robiłam.Znalazłam takie oto bułeczki, wczoraj zrobiłam na próbę która wyszła bardzo pozytywnie i z pewnością upiekę je na najtłuściejszy czwartek w roku.
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 135
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7144
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 135
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7144
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 2 łyżek mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Z reszty mąki, cukru, żółtek, zaczynu i masła wyrobić ciasto, dodając mleko. Ciasto najlepiej wyrobić mikserem z końcówkami "haki".Dobrze wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Ser połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wyrobić na jednolitą masę.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na 5-7 mm. Szklanką wykrawać krążki i w każdym zrobić łyżeczką wgłębienie, które napełnić dżemem porzeczkowym . Na dżem wykładać łyżeczką masę serową. Zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią bułeczki, robiąc spore odległości między nimi. Pozostawić jeszcze na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 185st.C , włożyć bułeczki i piec 25 minut. Życzę SMACZNEGO zajadania!
Z tych proporcji wyszło mi 25 bułeczek.