Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem ;)
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 230
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 802
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1376
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25027
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 230
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 802
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1376
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25027
Składniki
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i rozcieramy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i większość roztopionego masła (zostawiamy około 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już podrośnie, formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki i rozpłaszczać je na grubość około 0.5 cm. Na środku układamy pralinkę lub 2 kostki czekolady i dokładnie sklejamy ciasto. Uformowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia. Drożdżówki pieczemy około 15 minut w 180°C. Smacznego! ;)