Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można dodać oczywiście inne owoce. Pomysł na nie przyszedł mi do głowy po obejrzeniu przepisu na rogaliki od kuchmariola63.
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 66
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 294
Świąteczny klops.
Odsłon: 137
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 66
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 294
Świąteczny klops.
Odsłon: 137
Składniki
Drożdże pokruszyć do ok. połowy szklanki podgrzanego mleka, dodać łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, resztę podgrzanego mleka, olej, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać mniej więcej takie same kawałki ciasta i zawijać truskawki (najlepiej świeże lub jeszcze zamrożone). Gotowe bułeczki zostawiać jeszcze kilka minut do wyrośnięcia i przez samym włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec do zarumienienia w 180 stopniach.