Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki o ciekawym kształcie i rewelacyjnym smaku zachwycą każdego :) Polecam
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 103
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 103
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Składniki
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma byc pulchne, miękkie 0wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie urywamy kawałeczek z ciasta,rozpłaszczamy, dajemy nadzienie i tworzymy kulkę. z drugiego kawałka tworzymy długi wałek i owijamy nim kulkę
zaplatamy końce tak by powstały uszy.
Zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor.
Ostudzone zajączki smarujemy lukrem i dekorujemy wedle życzenia.