Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z ziemniakami...tak! A bułeczki z takiego ciasta smakują naprawdę wybornie! Polecam ;)
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 28
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2386
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 28
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2386
Składniki
Mleko podgrzewać z masłem tak długo, aż to drugie się roztopi. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka z masłem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Ziemniaki dokładnie ugnieść i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Do zaczynu dodać ziemniaki z mlekiem, mąki i sól, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 70 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 15 szt). Uformować bułeczki i końcówką łyżki drewnianej "dzielimy" na pół. Odstawić na kwadrans do napuszenia.
Następnie bułeczki smarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. Smacznego!