Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z ziemniakami...tak! A bułeczki z takiego ciasta smakują naprawdę wybornie! Polecam ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5399
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 912
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11853
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1358
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5399
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 912
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11853
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1358
Składniki
Mleko podgrzewać z masłem tak długo, aż to drugie się roztopi. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka z masłem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Ziemniaki dokładnie ugnieść i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Do zaczynu dodać ziemniaki z mlekiem, mąki i sól, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 70 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 15 szt). Uformować bułeczki i końcówką łyżki drewnianej "dzielimy" na pół. Odstawić na kwadrans do napuszenia.
Następnie bułeczki smarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. Smacznego!