Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z masłem, dżemem i bez niczego. Na śniadanie, kolację lub przekąskę. Do kawy, mleka czy herbaty. Moja ulubiona.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36967
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36967
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki cukru - wymieszać i dodać 2 łyżki mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
4 żółtka i 1 jajko ubić z 3/4 szklanki cukru.
Masło i margarynę roztopić w garnuszku i pozostawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, mleko i ubije jajka. Wymieszać wszystko dużą łyżką do połączenia składników, następnie mięsić około pół godziny. Pod koniec dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i mięsimy dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na pół. Z każdej części ciasta formujemy bułki i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawić na kilka minut, żeby jeszcze trochę podrosło. Gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku 150C około 20 minut.