Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z masłem, dżemem i bez niczego. Na śniadanie, kolację lub przekąskę. Do kawy, mleka czy herbaty. Moja ulubiona.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 188
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2282
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4270
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 81
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1468
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 188
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2282
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4270
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 81
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1468
Składniki
Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki cukru - wymieszać i dodać 2 łyżki mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
4 żółtka i 1 jajko ubić z 3/4 szklanki cukru.
Masło i margarynę roztopić w garnuszku i pozostawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, mleko i ubije jajka. Wymieszać wszystko dużą łyżką do połączenia składników, następnie mięsić około pół godziny. Pod koniec dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz i mięsimy dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na pół. Z każdej części ciasta formujemy bułki i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawić na kilka minut, żeby jeszcze trochę podrosło. Gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku 150C około 20 minut.