Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 56
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 99
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 516
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 56
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 99
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 516
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąke, sól, resztę cukru,mąkę krupczatkę, wbić jajka, wlać stopione przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Ciasto należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść je lekko i odcinac kawalki ciasta równej wielkosci, formujac z nich okrągle maślane bułeczki. Nastepnie ulozyc na natluszczonym papierze do pieczenia, posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.Piec w temp. 200 stopni 20-30 minut aż bułeczki będą rumiane.