Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7189
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 3019
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7189
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 3019
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąke, sól, resztę cukru,mąkę krupczatkę, wbić jajka, wlać stopione przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Ciasto należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść je lekko i odcinac kawalki ciasta równej wielkosci, formujac z nich okrągle maślane bułeczki. Nastepnie ulozyc na natluszczonym papierze do pieczenia, posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.Piec w temp. 200 stopni 20-30 minut aż bułeczki będą rumiane.