Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki czosnkowe. Pełne smaku i aromatu. Świetnie komponują się z daniami z grilla oraz różnego rodzaju sałatkami. Można serwować je również jako samodzielną przekąskę na domówkach. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie do niego chętnie wracać.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 448
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Robimy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszmy do miski, dodajemy szklankę ciepłego mleka, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce (rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość trzykrotnie).
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy roztopione i przestudzone masło, jajko oraz szczyptę soli.
Rozczyn przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 15-20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno całkowicie odchodzić od dłoni i być odpowiednio napowietrzone. Ciasto drożdżowe wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zabieramy się za nadzienie do bułeczek. Do salaterki przelewamy oliwę. Czosnek obieramy z łupiny, przepuszczamy przez praskę i łączymy z oliwą. Do oliwy dodajemy również umyty, posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy.
Jajko do posmarowania bułeczek wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Dłuższy brzeg ciasta smarujemy oliwą z czosnkiem i koperkiem. Następnie całość doprawiamy świeżo mieloną solą. Ciasto rolujemy i kroimy na około 14 części. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia, na którym układamy ślimaczki z ciasta drożdżowego. Bułeczki smakujemy rozkłóconym jajkiem przy użyciu pędzelka.
Bułeczki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Smacznego!