Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki czosnkowe. Pełne smaku i aromatu. Świetnie komponują się z daniami z grilla oraz różnego rodzaju sałatkami. Można serwować je również jako samodzielną przekąskę na domówkach. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie do niego chętnie wracać.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21780
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21780
Składniki
Robimy rozczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszmy do miski, dodajemy szklankę ciepłego mleka, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce (rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość trzykrotnie).
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy roztopione i przestudzone masło, jajko oraz szczyptę soli.
Rozczyn przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 15-20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno całkowicie odchodzić od dłoni i być odpowiednio napowietrzone. Ciasto drożdżowe wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zabieramy się za nadzienie do bułeczek. Do salaterki przelewamy oliwę. Czosnek obieramy z łupiny, przepuszczamy przez praskę i łączymy z oliwą. Do oliwy dodajemy również umyty, posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy.
Jajko do posmarowania bułeczek wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Dłuższy brzeg ciasta smarujemy oliwą z czosnkiem i koperkiem. Następnie całość doprawiamy świeżo mieloną solą. Ciasto rolujemy i kroimy na około 14 części. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia, na którym układamy ślimaczki z ciasta drożdżowego. Bułeczki smakujemy rozkłóconym jajkiem przy użyciu pędzelka.
Bułeczki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Smacznego!