Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy hamburger to taki zrobiony od początku do końca w domu. Dobrze doprawione mięso, ulubione dodatki i domowa bułka. Stąd moja dzisiejsza propozycja przepisu na bułki do hamburgerów. Polecam, bułki wyszły miękkie, puszyste i smaczne :-) U mnie bułki sprawdziły się w hamburgerach po koreańsku, przepis wkrótce na blogu!
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 147
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 191
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 553
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 422
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 147
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 191
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 553
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 422
Składniki
Przygotować rozczyn: letnie mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W przypadku drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wtedy trzeba wymieszać mąkę z drożdżami, solą, olejem, letnim mlekiem i cukrem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy. Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Żółtka rozbełtać z mlekiem i posmarować bułeczki pędzelkiem. Posypać od razu sezamem. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C (góra - dół) przez około 15 minut. Smacznego!