Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy. Z podanych składników wyszło sześć bułek do hot dogów. Mając małe parówki bankietowe możemy zrobić 12 mini bułeczek i zpodać na imprezie karnawałowej.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 114
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1803
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14421
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19518
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 114
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1803
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14421
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19518
Składniki
Do miski dodaj mąkę, mleko w proszku, miękkie masło, cukier i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj wodę i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i odłuż do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i podziel na sześć części (u mnie każda miała po 145 g). Z każdej części uformuj bułekczki. Następnie weź pierwszą bułeczkę i rozwałkuj prostokąt.
Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blchę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze. Odstaw do wyrosniecia pod sciereczką na 30-40 minut.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180° C do 30 minut.