Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy. Z podanych składników wyszło sześć bułek do hot dogów. Mając małe parówki bankietowe możemy zrobić 12 mini bułeczek i zpodać na imprezie karnawałowej.
mięso marchew fasolka szparagowa kalafior ziemniaki pokrojone w kostkę prz...
Odsłon: 53
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 1146
mięso marchew fasolka szparagowa kalafior ziemniaki pokrojone w kostkę prz...
Odsłon: 53
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 1146
Składniki
Do miski dodaj mąkę, mleko w proszku, miękkie masło, cukier i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj wodę i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i odłuż do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i podziel na sześć części (u mnie każda miała po 145 g). Z każdej części uformuj bułekczki. Następnie weź pierwszą bułeczkę i rozwałkuj prostokąt.
Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blchę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze. Odstaw do wyrosniecia pod sciereczką na 30-40 minut.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180° C do 30 minut.