Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe bułeczki dla kochanej mamy.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1071
Polecam.
Odsłon: 1048
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1073
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1071
Polecam.
Odsłon: 1048
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1073
Składniki
Drożdże rozkruszamy do kubka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Żółtka roztrzepujemy z resztą cukrów. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, żółtka Stopniowo wlewamy mleko, olej mieszamy łyżką. Łyżkę odkładamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki , formujemy wałek i lekko rozklepujemy lub wałkujemy. Jedną część długiego prostokąta przecinamy wzdłuż na pół, w drugiej robimy 4 nacięcia.
Z nacięć powstanie nam 5 paseczków ciasta które zwijamy do środka. Coś na kształt góralskiej parzenicy.
Dwoma dłuższymi paskami okalamy powstały wzorek z zlepiamy na na dole. Powstałe serduszka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na 20-30 min ut do podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 185 C do przyrumienienia około 20 minut.