Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe , pysznie nadziewane ulubionym dżemem .
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1745
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 56
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 138
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1376
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1745
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 56
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 138
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1376
Składniki
Z drożdży, szczypty mąki i cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość 2-3 krotnie. W małym garnku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do dość wysokiej plastikowej miski wsypujemy mąkę pszenną. Następnie dodajemy utarte na puch jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Delikatnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie ciepłego mleka. Ręką łączymy składniki. Na sam koniec stopniowo dolewamy rozpuszczoną , ciepłą margarynę. Ciasto powinno być miękkie, delikatne i swobodnie odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy podsypać mąką i nadal wyrabiać. Ciasta nie miksujemy, nie mieszamy jak babki a ugniatamy. Dobrze wyrobione na jednolitą masę , mięciutkie i gładkie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Prawidłowo wykonane powinno wręcz potroić swoją objętość. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia . Ja potrzebowałam dwie . Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki , rozpłaszczamy na dłoni i kładziemy około 1 łyżeczki dżemu . Brzegi ciasta dokładnie zaklejamy tworząc pieroga a następnie sklejone brzegi staramy się zebrać w jedno miejsce na środek . Delikatnie sklejamy je ze sobą i tworzymy bułkę . Robimy tak do całkowitego wykorzystania ciasta .
Gotowe bułeczki kładziemy na przygotowaną blaszkę , odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut . Jeszcze troszkę podrosną . Następnie smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi nasionami , wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni . Ponieważ każdy piekarnik tak naprawdę jest inny pieczemy aż będą rumiane i przepieczone , a należy delikatnie sprawdzić to drewnianą długą wykałaczką .