Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie wypieki ? A zwłaszcza drożdżowe ? Mi jedynie co dobrze z drożdżowego wychodziło najlepiej to pączki bułki nie zawsze wyszły idealne zaś dziś wyszły bardzo dobrze aż sama się zdziwiłam bo przepis mój z innych bułek.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1455
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8248
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 178
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4280
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1455
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8248
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 178
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4280
Składniki
Do miski wsypać mąkę, w mące zrobić wgłębienie i wsypać tam drożdże suszone, na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i wlać 4 łyżki ciepłego mleka lekko wymieszać. Z boku wbić całe jajko, wsypać cukier oraz szczyptę soli. Przygotowaną mąkę z drożdżami odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłego mleka .
Jak już mamy do mąki dodane wszystkie składniki wtedy zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie wszystkie dodane składniki i nie będzie kleiło się do rąk ani do miski. Do wyrobionego ciasta wlać roztopione letnie masło ( nie może być gorące ). I wyrabiać z dodanym masłem tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie i pulchne.
Wyrobione ciasto z masłem nie ma potrzeby odstawiać aby wyrosło. Na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto i za pomocą rąk zwałkować na długi rulon. Gdy jest już mamy zrulowany kawałek ciasta wtedy za pomocą noża pokroić na kawałki po około trzy centymetry.
Każdy z pociętych kawałków brać do ręki rozpłaszczyć go, następnie nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu ( u mnie swojski truskawkowy ), czekolady lub kto co woli zakleić, uformować bułeczkę. Uformowane ułożyć na kratce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, sklejonym układać w stronę papieru. Przygotowane nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jak już bułki podwoiły swoją objętość wtedy jajko całe roztrzepać widelcem i dość obficie posmarować nim wyrośnięte bułki. Posmarowane jajkiem podczas pieczenia będą miały piękny kolor. Tak przygotowane bułeczki wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na drugą półkę od dołu i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Bułki wyszły bardzo mięciutkie i pulchne, w sam raz do kawy, gorącego kakao lub zimnego mleka. Domownicy będą bardzo zadowoleni ze swojskich domowych bułeczek. Z dodatkiem dżemu swojskiego truskawkowego smakują rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk bułek, jeżeli jakieś zostaną wystarczy przechowywać je w papierowej torebce lub zamkniętym pojemniku aby następnego dnia były tak miękkie jak w dniu upieczenia. Przepis jest sprawdzony więc gorąco polecam.