Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy grahamki. Moje mają miękki miąższ i delikatną skórkę, są pyszne. I sycą niesamowicie. Łatwe w przygotowaniu mimo, że zajmują trochę czasu. Myślę, że warto im poświęcić trochę czasu i upiec je w domu. Przede wszystkim wiemy co jemy -bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 604
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 274
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 127
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 119
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 13291
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 604
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 274
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 127
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 119
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 13291
Składniki
Zaczynamy od Przygotowania zaczynu. Do miski wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i trochę ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach do miski dodajemy pozostałe mleko, sól, obie mąki, olej i wszystko razem mieszamy w misce najlepiej drewnianą łyżką aż ciasto wchłonie olej. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub stolnice i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto podrośnie - wykładamy je na blat i krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na dużej blaszce, nakrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 15 min do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy 25 minut.