Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w smaku domowe, pszenne bułeczki, Robi się je bardzo prosto. Długo zachowują świeżość i smak. Z podanego przepisu powinniście uzyskać 10 małych kajzerek.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5386
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 86
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5386
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 86
Składniki
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Składniki mieszamy do połączenia. Miskę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, zaczyn i sól. Składniki zagniatamy. W tkacie wyrabiania do ciasta dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem.
Wyrobione ciasto na domowe bułeczki pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagniatamy. Dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy jedna obok drugiej z zachowaniem małych odstępów. Na bułeczkach robimy półokrągłe nacięcia.
Bułeczki na kefirze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Pieczemy do zrumienienia.