Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w smaku domowe, pszenne bułeczki, Robi się je bardzo prosto. Długo zachowują świeżość i smak. Z podanego przepisu powinniście uzyskać 10 małych kajzerek.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 43
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1617
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 43
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1617
Składniki
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Składniki mieszamy do połączenia. Miskę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, zaczyn i sól. Składniki zagniatamy. W tkacie wyrabiania do ciasta dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem.
Wyrobione ciasto na domowe bułeczki pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagniatamy. Dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy jedna obok drugiej z zachowaniem małych odstępów. Na bułeczkach robimy półokrągłe nacięcia.
Bułeczki na kefirze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Pieczemy do zrumienienia.