Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w smaku domowe, pszenne bułeczki, Robi się je bardzo prosto. Długo zachowują świeżość i smak. Z podanego przepisu powinniście uzyskać 10 małych kajzerek.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1536
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231940
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5044
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1536
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231940
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5044
Składniki
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Składniki mieszamy do połączenia. Miskę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, zaczyn i sól. Składniki zagniatamy. W tkacie wyrabiania do ciasta dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem.
Wyrobione ciasto na domowe bułeczki pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagniatamy. Dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy jedna obok drugiej z zachowaniem małych odstępów. Na bułeczkach robimy półokrągłe nacięcia.
Bułeczki na kefirze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Pieczemy do zrumienienia.