Pyszne bułeczki do zjedzenia na słodko :-) Doskonały pomysł na wegetariański obiad :-)
Bułki na parze pampuchy
Składniki
- 500 g mąki pszennnej Typ 500
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
Składniki
- 500 g mąki pszennnej Typ 500
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać jajka, ciepłe (ale nie gorące) mleko i roztopione przestudzone masło. wszystko dokładnie wymieszać, jeśli się za bardzo klei, to można dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formować nie wielkie kulki i gotować pod przykryciem na pieluszce obwiązanej nad garnkiem z wodą (ok. 5-10 minut w zależności od wielkości bułeczek). Należy pamiętać, że podczas gotowania bułki podwoją swoją objętość. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Bułki najlepiej zjeść na ciepło z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Można też zostawić do następnego dnia i wykorzystać jak zwykłe bułki do kanapek. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 239
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 80
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 91
Ostatnio komentowane przepisy

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 239
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 80
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 91



Składniki
- 500 g mąki pszennnej Typ 500
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać jajka, ciepłe (ale nie gorące) mleko i roztopione przestudzone masło. wszystko dokładnie wymieszać, jeśli się za bardzo klei, to można dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formować nie wielkie kulki i gotować pod przykryciem na pieluszce obwiązanej nad garnkiem z wodą (ok. 5-10 minut w zależności od wielkości bułeczek). Należy pamiętać, że podczas gotowania bułki podwoją swoją objętość. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Bułki najlepiej zjeść na ciepło z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Można też zostawić do następnego dnia i wykorzystać jak zwykłe bułki do kanapek. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)