Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki do zjedzenia na słodko :-) Doskonały pomysł na wegetariański obiad :-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113081
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 806
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 603
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113081
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 806
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 603
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać jajka, ciepłe (ale nie gorące) mleko i roztopione przestudzone masło. wszystko dokładnie wymieszać, jeśli się za bardzo klei, to można dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formować nie wielkie kulki i gotować pod przykryciem na pieluszce obwiązanej nad garnkiem z wodą (ok. 5-10 minut w zależności od wielkości bułeczek). Należy pamiętać, że podczas gotowania bułki podwoją swoją objętość. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Bułki najlepiej zjeść na ciepło z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Można też zostawić do następnego dnia i wykorzystać jak zwykłe bułki do kanapek. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)