Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki do zjedzenia na słodko :-) Doskonały pomysł na wegetariański obiad :-)
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 163
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 163
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać jajka, ciepłe (ale nie gorące) mleko i roztopione przestudzone masło. wszystko dokładnie wymieszać, jeśli się za bardzo klei, to można dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formować nie wielkie kulki i gotować pod przykryciem na pieluszce obwiązanej nad garnkiem z wodą (ok. 5-10 minut w zależności od wielkości bułeczek). Należy pamiętać, że podczas gotowania bułki podwoją swoją objętość. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Bułki najlepiej zjeść na ciepło z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Można też zostawić do następnego dnia i wykorzystać jak zwykłe bułki do kanapek. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)