Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, puszyste, sycące nadziewane bułki. pyszna kolacja lub przekąska. polecam
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1407
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5919
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8868
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18688
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1407
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5919
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8868
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18688
Składniki
Farsz: Pieczarki umyć, drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki. Zeszklić na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej szynkę pokrojoną w kostkę i chwilkę podsmażyć przyprawiając do smaku. Zestawić z palnika, dodać pieczarki i starty na duzych oczkach tarki ser. Wymieszać. Bułki: Z drożdży, 1 łyżeczki mąki, 2 łyżeczek letniego mleka i 1/2 łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wymieszać ze sobą dodając na koniec drożdże, zioła prowansalskie i bazylię. Połączyć ze sobą i zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości (miskę z ciastem wstawiam do drugiej większej z ciepłą wodą). Z ciasta odrywać po dużej łyżce, rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek farsz i uformować w podłużną bułkę. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Smacznego :-)