Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te bułeczki wymyśliłam w środku długiego weekendu, kiedy to w domu zabrakło pieczywa :-) Był już wieczór, więc za późno na tradycyjne wyrastanie ciasta, ciasto zatem włożyłam do lodówki i do rana pięknie wyrosło. Bułki rano świeżo upieczone i jedzone jeszcze cieplutkie :-) Z poniższego przepisu wyszło mi 11 sztuk:
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 852
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8262
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13112
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 438
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 138
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2272
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 852
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8262
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13112
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 438
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 138
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2272
Składniki
W mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mleka lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 12h. Następnego dnia ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, poprzekładać rękami, podzielić na 10-11 kawałków i uformować bułki. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 30 minut do napuszenia. Blachę przykryć ręcznikiem kuchennym. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki przed włożeniem spryskać wodą, można je naciąć i posypać ulubionymi ziarenkami. Piec 20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!