Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te bułeczki wymyśliłam w środku długiego weekendu, kiedy to w domu zabrakło pieczywa :-) Był już wieczór, więc za późno na tradycyjne wyrastanie ciasta, ciasto zatem włożyłam do lodówki i do rana pięknie wyrosło. Bułki rano świeżo upieczone i jedzone jeszcze cieplutkie :-) Z poniższego przepisu wyszło mi 11 sztuk:
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30935
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3645
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4587
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30935
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3645
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4587
Składniki
W mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mleka lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 12h. Następnego dnia ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, poprzekładać rękami, podzielić na 10-11 kawałków i uformować bułki. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 30 minut do napuszenia. Blachę przykryć ręcznikiem kuchennym. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułki przed włożeniem spryskać wodą, można je naciąć i posypać ulubionymi ziarenkami. Piec 20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!