Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak braknie pieczywa, to trzeba się ratować, dlatego dzielę się przepisem na te zdrowe bułeczki orkiszowe, bo roboty przy nich prawie wcale.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 89
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 66
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 89
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 66
Składniki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki włożyć do miski, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąka lub dodać odrobinę mleka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć, oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 20 minut do zrumienienia. Polecam, bo bułeczki są delikatne w smaku i bardzo smaczne. SMACZNEGO!!!