Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak braknie pieczywa, to trzeba się ratować, dlatego dzielę się przepisem na te zdrowe bułeczki orkiszowe, bo roboty przy nich prawie wcale.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 902
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 902
Składniki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Pozostałe składniki włożyć do miski, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąka lub dodać odrobinę mleka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć, oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 20 minut do zrumienienia. Polecam, bo bułeczki są delikatne w smaku i bardzo smaczne. SMACZNEGO!!!