Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie bułeczki pszenne, które pokochacie. Proste w wykonaniu. Idealne na kanapki. Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach pieczywa. Z tego przepisu robiłam też bagietki, 4 sztuki. Jeśli macie w domu kefir, to nie ma co czekać. Czas na bułki.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 773
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1407
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 773
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1407
Składniki
Drożdże wkruszyć do wody. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Do miski wlać kefir, dodać zaczyn drożdżowy, wsypać mąkę i sól. Na koniec dodać miękkie masło i rozetrzeć palcami z mąką.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 9, lub 10 części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić jeszcze na 15-20 minut do napuszenia. Po pięciu minutach wyrastania można zrobić wzór. Ja odciskam go połową kubeczka po jogurcie, ale można to zrobić tępa stroną noża.
Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 25 minut.