Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne pełnoziarniste
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego!
Zamiast pierniczków ja robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i py...
Odsłon: 3436
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14770
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4496
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 49
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14770
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4496
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 49
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Składniki
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 94
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 129