Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Bułki pszenne, zwykłe.
Składniki
- 700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
- mleko 400 ml
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- drożdże świeże 20 gram
- 7 łyżek oleju
Składniki
- 700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
- mleko 400 ml
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- drożdże świeże 20 gram
- 7 łyżek oleju

Potrzebne przybory kuchenne
miska, papier do pieczenia, blacha
Etapy przygotowania
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy sól, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukru z drożdżami i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68



Składniki
- 700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
- mleko 400 ml
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- drożdże świeże 20 gram
- 7 łyżek oleju
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy sól, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukru z drożdżami i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!
Wyglądają przepysznie :-)
Domowe najlepsze :)
Pyszne bułeczki.
Wyglądają wspaniale!
Wygladaja zawodowo!