Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo mięciutkie z przepisu Słodkisentyment: https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-bulki-na-mace-00,184249,slodkisentyment.html
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5364
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11804
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5364
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 898
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11804
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1339
Składniki
Aktywowałam drożdże. Rozmieszałam je z mlekiem i łyżeczką cukru. Po 10 minutach powinny się spienić. Dodałam sól, mąkę OO, oliwę i czarnuszkę i wyrobiłam ciasto w robocie, można ręcznie ale to trochę trwa.
W czasie wyrabiania podsypywałam ciasto zwykłą mąką aby nie kleiło się. zużyłam w sumie niewiele. Odstawiłam ciasto na godzinę do wyrośnięcia na kaloryferze.
Wyrosło :)
Ciasto podzieliłam na 9 części, uformowałam bułeczki- rogi zawija się pod bułkę. Spłaszczyłam kulki, posmarowałam je żółtkiem- można wodą, posypałam czarnuszką i żyletką przecięłam je. Znowu postawiłam je na kaloryferze na 30- 40 minut. Wstawiłam do piekarnika na 200 C na 15-17 minut.
Smacznego :)