Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo mięciutkie z przepisu Słodkisentyment: https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-bulki-na-mace-00,184249,slodkisentyment.html
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 174
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 565
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 281
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 174
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 565
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 281
Składniki
Aktywowałam drożdże. Rozmieszałam je z mlekiem i łyżeczką cukru. Po 10 minutach powinny się spienić. Dodałam sól, mąkę OO, oliwę i czarnuszkę i wyrobiłam ciasto w robocie, można ręcznie ale to trochę trwa.
W czasie wyrabiania podsypywałam ciasto zwykłą mąką aby nie kleiło się. zużyłam w sumie niewiele. Odstawiłam ciasto na godzinę do wyrośnięcia na kaloryferze.
Wyrosło :)
Ciasto podzieliłam na 9 części, uformowałam bułeczki- rogi zawija się pod bułkę. Spłaszczyłam kulki, posmarowałam je żółtkiem- można wodą, posypałam czarnuszką i żyletką przecięłam je. Znowu postawiłam je na kaloryferze na 30- 40 minut. Wstawiłam do piekarnika na 200 C na 15-17 minut.
Smacznego :)