Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo mięciutkie z przepisu Słodkisentyment: https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-bulki-na-mace-00,184249,slodkisentyment.html
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Aktywowałam drożdże. Rozmieszałam je z mlekiem i łyżeczką cukru. Po 10 minutach powinny się spienić. Dodałam sól, mąkę OO, oliwę i czarnuszkę i wyrobiłam ciasto w robocie, można ręcznie ale to trochę trwa.
W czasie wyrabiania podsypywałam ciasto zwykłą mąką aby nie kleiło się. zużyłam w sumie niewiele. Odstawiłam ciasto na godzinę do wyrośnięcia na kaloryferze.
Wyrosło :)
Ciasto podzieliłam na 9 części, uformowałam bułeczki- rogi zawija się pod bułkę. Spłaszczyłam kulki, posmarowałam je żółtkiem- można wodą, posypałam czarnuszką i żyletką przecięłam je. Znowu postawiłam je na kaloryferze na 30- 40 minut. Wstawiłam do piekarnika na 200 C na 15-17 minut.
Smacznego :)