Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może byście się skusili na bułki swojskie z mąki pełnoziarnistej ? na kolację czy śniadanie w sam raz do tego tylko pyszna wędlinka lub masło i pomidor a nasze podniebienia będą uszczęśliwione.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1456
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8248
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 178
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4281
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1456
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8248
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 178
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4281
Składniki
Do miski wsypać mąkę zrobić dołek i wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki mąki i cukru lekko rozmieszać i wlać ciepłą wodę, zamieszać i pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do czasu aż drożdże zaczną pracować. Jak jest już gołym okiem widoczna praca drożdży wtedy wbić całe jajko wsypać sól oraz wlać zsiadłe mleko o temperaturze pokojowej ( ja miałam swojskie od krów ). Całość wyrobić do połączenia się wszystkich składników a następnie wlać roztopioną letnią margarynę.
Gdy mamy wlaną roztopiona margarynę to nadal wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całą dodaną margarynę, pod koniec wyrabiania z margaryną podsypać małą garstkę mąki i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i delikatne. Jak już ciasto jest wyrobione przygotować blaszkę od piekarnika wyłożyć ją papierem do pieczenia i wysypać lekko mąką. Do ręki odrywać mały kawałek ciasta i formować bułeczkę kulając ją w rękach.
Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce przygotowanym papierem do pieczenia, tępa stroną noża zrobić w bułkach nacięcia ( jeśli ktoś nie chce można pominąć nacinanie ). Tak przygotowane bułki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już bułki podwoiły swoją objętość posmarować je ciepłym mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 40 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Moje bułki lekko opadły po upieczeniu ale w niczym to nie przeszkadza bo zakalca nie ma z wierzchu są chrupiące a w środku bardzo mięciutkie.
Wystudzone już swojskie bułki można przygotować na kolację lub śniadanie na przykład zjeść można bułkę z pozostałym z obiadu kotletem a także z masłem i pomidorkiem na przykład malinowym również można zajadać z dowolną konfiturą i do tego zimne mleko lub gorące kakao. Domownicy na pewno będą zachwyceni takimi swojskimi bułeczkami.