Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste domowe bułki z ziarnami, idealne na weekendowe śniadanie. Lepsze niż z piekarni
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 135
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 29
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 363
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2202
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 135
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 29
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 363
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2202
Składniki
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w mniejsze kotki masło. Ugniatać ciasto w robocie lub mikserem (końcówka z hakami). Ciasto zostawić na 10 minut w misce. Ponownie wyrabiać ciasto, aż do momentu, aż będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć na podsypaną mąką stolnicę, uformować kulę i odstawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Uformować bułki i ponownie zostawić na 15-20 minut (najlepiej pod przykryciem).
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć wierzch bułki i posmarować je białkiem jaja kurzego. Na koniec posypać wierzch bułki dowolnymi ziarnami. Zostawić na kolejne 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, na dolną płytę wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piec 20 minut. Po 15 minutach bułki można przykryć folią, żeby za bardzo nie spiec bułek.