Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Przygotujecie je bez problemu, zjecie z prawdziwą przyjemnością.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34381
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34381
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 96
Składniki
Mąkę, siemię lniane, cukier, sól i drożdże wymieszać.
Dodać olej, maślankę oraz 1/2 szklanki wody i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dokładnie, dodać resztę wody. Ciasto powinno być raczej twarde i gęste, ale jednolite.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uformować w gruby wałek o średnicy około 10 cm.
Wałek pokroić na 12 równych plastrów, z których uformować kulki.
Kulki z ciasta ułożyć na dwóch natłuszczonych olejem blachach, lekko spłaszczyć, każdą naciąć delikatnie nożem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piec w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez 20 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.