Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna chałka, z masłem i kakao smakuje wybornie.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Mleko, margarynę, cukier i drożdże lekko podgrzać do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać płynne składniki.
Wyrobić ciasto mikserem ( końcówki do drożdżowego ) lub ręcznie. Ciasto ma być sprężyste i pulchne.
Wyrobione ciasto przełożyć do drugiej miski wysmarowanej margaryną i przykryć folią spożywczą , pozostawić na ok 1 godz. w ciepłym miejscu ( musi potroić objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 9 części ( można podzielić na 3 części i wyjdzie 1 duża chałka, ja robię z tej ilości 3 małe, to już wg uznania). Z części utoczyć wałeczki jednakowej długości, łączyć po 3 i zapleść warkocz.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte jeszcze na ok 30 min. Po tym czasie rozkłóconym jajkiem posmarować wierzch ciasta i posypać sezamem
Piekarnik nagrzać do 180 st - termoobieg i piec ok 30 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego życzę:)