Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1541
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8300
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 213
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4300
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1541
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8300
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 213
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4300
Składniki
https://www.delecta.pl/przyprawy-do-ciast/cukier-ze-skorka-cytrynowa,prod,14,161.php Kruszonka : https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/kruszonka.html Drożdże instant lub świeże umieszczamy w kubku . Dodajemy odrobinęciepłego mleka , pół łyżeczki cukru i około łyżeczki mąki . Konsystencja powinna być rzadszą papką , aby mogły swobodnie rosnąć . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę , cukier , 1 jajko i jedno żółtko ,szczyptę soli , cukier cytrynowy oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy umieszczamy w misce . Dodajemy ciepłe mleko oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę . Z tych produktów wyrabiamy energicznie jednolite ciasto . dobre ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki . Jeżeli jest zbyt kleiste , podsypujemy delikatnie mąką . Wyrobione ciasto delikatnie podyspujemy mąką oraz oprószamy wierzch po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość .Ciepło jest podstawą wyrośnięcia ciasta. W między czasie dość dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części 3 górne kawałki dokłądnie sklejamy ze sobą i podwijamy pod spód a następnie zaplatamy warkocz . 3 dolne części sklejamy dokładnie tak jak górne i również podwijamy pod spód .Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15 minut .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Wierzch chałki smarujemy roztrzepanym białkiem a nastepnie posypujemy kruszonką . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto kontroluję około 10 minut przed zakończeniem pieczenia . Jeżeli uważamy , że potrzebuje więcej czasu należy zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i dać ciastu dojść przez kolejne kilka minut . Po wyjęciu chałka jest gotowa do jedzenia . * Jeżeli chcemy aby chałka była wyższa należy użyć blaszki typu keksówka ale o większej szerokości . * Czas pieczenia około 35 minut * Temperatura 180 stopni . Termoobieg Małgośka w Kuchni