Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 20-25 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość)
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.