Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, puszysta, pachnąca... Rewelacyjny pomysł na śniadanie czy deser dla całej rodziny. Chałka świetnie się kroi. U mnie zawsze znika bardzo szybko. Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje :) Idealna na każda okazję. Może być też fajną propozycja jako świąteczne ciasto.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 516
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 90
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 68
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 516
Składniki
Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie wymieszam z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Resztę z mąki wsypuję do dużej miski i dodaję przygotowany rozczyn, masło, aromat pomarańczowy szczyptę soli i wyrabiam ciasto ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto dzielę na 3 części, 2 mniej więcej równe i jedną mniejszą. Do mniejszej części dodaję puree z dyni, jeżeli jest bardziej klejąca, dodaję trochę mąki i wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Do drugiej części dodaję stopniowo kakao i wyrabiam (jeśli dodaje gorzkie to dodatkowo dodaję łyżeczkę cukru), a trzecią część zostawiam bez dodatków. Ciasta umieszczam w trzech oddzielnych miskach, odstawiam w ciepłe miejsce na około 30-40 min. Z każdej części formuję wałek i na posypanym mąką blacie zaplatam chałkę, końce warkocza zlepiam i podwijam pod spód. Gotową kładę na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Chałkę przykrywam ściereczką i pozostawiam na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smaruję olejem (można posmarować białkiem lub mlekiem). Piekę na kratce umieszczonej na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pozostawiam do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Rada: Do warstwy kakaowej kakao dodaję stopniowo i wyrabiam, jeśli ciężko się łączy dodaję odrobinę oleju. Jeśli dodaje gorzkie kakao to dodatkowo dodaję łyżeczkę cukru.
Chałka czekoladowo dyniowa z nuta pomarańczy