Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka drożdżowa w sam raz na śniadanie. Doskonała z konfiturą lub dżemem - także domowej roboty. Ciasto zrobione samodzielnie na pewno będzie smakowało o niebo lepiej niż to pochodzące z cukierni. :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 329
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 893
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14444
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 329
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 893
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14444
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz2 łyżki mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Międzyczasie ucieramy na puszystą masę żółtka z resztą cukru. Następnie do zaczynu drożdżowego dodajemy masę żółtkową, sól i resztę mąki rozrobioną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodajemy wreszcie roztopione i przestudzone masło. Następnie wyrabiamy ręcznie, dodając tyle mąki, aby ciasto nie przyklejało się do ręki i miało jednolitą oraz gładką konsystencję.
Ciasto odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby dalej rosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyjmujemy kawałek i dzielimy go na 4 części. Formujemy z nich wałki, które łączymy ze sobą na jednym końcu. I wreszcie pleciemy warkocz. :)
Gotową chałkę odstawiamy raz jeszcze w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Następnie czas na pieczenie. Kładziemy zatem naszą chałeczkę na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z wierzchu smarujemy chałkę białkami (wykorzystujemy te pozostałe z jajek użytych do ciasta) rozrobionymi z odrobiną wody, dzięki temu ciasto będzie pięknie błyszczeć.
Blachę wstawiamy do pieca na około 30-40 minut. Temperatura w piecu nie powinna przekraczać początkowo 180 stopni. Gdy po 20 minutach ciasto zbrązowieje możemy obniżyć temp. do 150 stopni.
Smacznego! :)