Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka drożdżowa w sam raz na śniadanie. Doskonała z konfiturą lub dżemem - także domowej roboty. Ciasto zrobione samodzielnie na pewno będzie smakowało o niebo lepiej niż to pochodzące z cukierni. :)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2979
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 256
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2979
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 256
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz2 łyżki mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Międzyczasie ucieramy na puszystą masę żółtka z resztą cukru. Następnie do zaczynu drożdżowego dodajemy masę żółtkową, sól i resztę mąki rozrobioną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodajemy wreszcie roztopione i przestudzone masło. Następnie wyrabiamy ręcznie, dodając tyle mąki, aby ciasto nie przyklejało się do ręki i miało jednolitą oraz gładką konsystencję.
Ciasto odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby dalej rosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyjmujemy kawałek i dzielimy go na 4 części. Formujemy z nich wałki, które łączymy ze sobą na jednym końcu. I wreszcie pleciemy warkocz. :)
Gotową chałkę odstawiamy raz jeszcze w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Następnie czas na pieczenie. Kładziemy zatem naszą chałeczkę na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z wierzchu smarujemy chałkę białkami (wykorzystujemy te pozostałe z jajek użytych do ciasta) rozrobionymi z odrobiną wody, dzięki temu ciasto będzie pięknie błyszczeć.
Blachę wstawiamy do pieca na około 30-40 minut. Temperatura w piecu nie powinna przekraczać początkowo 180 stopni. Gdy po 20 minutach ciasto zbrązowieje możemy obniżyć temp. do 150 stopni.
Smacznego! :)