Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo polecam, jest pulchna, słodka do filiżanki kawy lub kubka mleka.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30815
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3585
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3076
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1097
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30815
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3585
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3076
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1097
Składniki
składniki; 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta soli łyżka suchych drożdży 500 g. mąki 110 g. masła 2 jajka wykonanie; wszystkie składniki muszą być ciepłe. Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuściłam w nim cukier, sól i drożdże. Jak zaczną lekko pracować, należy dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja- lekko mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy a w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła. Wyrabiałam około 10 minut. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam około 2 minuty. Ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą wałkowałam na prostokąt. Każdy blat ciasta smarowałam serkiem waniliowym z cynamonem. Zwijałam dłuższą częścią w rulon. Rulon zwijałam wokół własnej osi a następnie w ślimaka. Piekłam 30 minut w 180* .Piekarnik ustawiłam na grzanie dołu bez termoobiegu.