Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka zawsze kojarzyła mi się z babciną kuchnią – wspaniałym aromatem, mięciutkim pachnącym drożdżami ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką. Niestety dzisiejsze chałki ze sklepu dalekie są od ideału. Dlatego od długiego okresu czasu sama je piekę, podobnie jak chlebki, czasem troszkę udoskonalając i dodając np. budyń. I co z tego, że trzeba czekać aż ciasto wyrośnie – efekt jest wart czekania :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3243
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 185
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 96
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3243
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 185
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 96
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Kruszonka Składniki kruszonki wymieszać i zagnieść na jednolitą, kruchą masę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Masa budyniowa Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (z wykorzystaniem mniejszej ilości mleka - 350 ml). Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto Masło roztopić i poczekać żeby przestygło . Przygotować zaczyn - do miski wlać mleko, wsypać 150 g mąki i drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić na 20 minut. Do zaczynu wlać rozpuszczone masło, jajko, cukier, sól, resztę mąki i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na długi, wąski prostokąt. Wzdłuż każdego prostokąta na środku ułożyć budyń i zrolować w długi wałek, wzdłuż jego dłuższej krawędzi. Wałki zebrać po 3 i zapleść z nich warkocz. Gotowe chałki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godz. Chałki posmarować mlekiem, posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.