Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka chałka, idealna z masłem, dżemem lub po prostu bez niczego. Świeża przez kilka dni. Po prostu pyszna. :)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8437
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6830
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327238
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8437
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6830
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4666
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327238
Składniki
Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić zagłębienie. Do niego pokruszyć drożdże, zalać 50ml mleka, posypać łyżką cukru i mąką z brzegów miski. Zaczyn odstawić przykryte ścierką do naczyń w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Masło rozpuścić. Wymieszać z jajkiem, resztą mleka (100ml), szczyptą soli i resztą cukru. Dodać całość do zaczynu i zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać migdały i ponownie zagnieść. Ciasto odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na wysypanej mąką stolnicy podzielić ciasto na trzy równe części i uformować z nich ok. 40 -centymetrowe sznurki. Ze sznurków zapleść warkocz. Warkocz położyć na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze, przykryć ścierką i odstawić na następne 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Żółtko wymieszać z łyżką mleka, posmarować warkocz i posypać cukrem gradowym. Piec ok. 30 minut.