Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest mięciutka, z dużą ilością oliwek – doskonale smakuje z samym masłem lub serkiem śmietankowym :) Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, ponieważ jak to ciasto drożdżowe – potrzebuje czasu na wyrośniecie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłebienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu na 30 minut.
Dodajemy sól, jajko, oliwę z oliwek i kolejne 100 ml ciepłej wody. Zagniatamy do momentu uzyskania plastycznego ciasta (jak jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste nieco ciepłej wody). Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 minut. W czasie gdy nasze ciasto będzie rosło kroimy oliwki na drobne kawałki, zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i zagniatamy, podsypując maką, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy 3 długie rulony, które zaplatamy w warkocz. Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut.
Roztrzepujemy żółtko z mlekiem, smarujemy chałkę. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut - na złocisty kolor.