Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chleb bez mąki i drożdży jest pełen zdrowych orzechów, nasion i zbóż, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów. Taki wypiek ucieszy osoby na diecie nieskowęglowodanowej i unikających glutenu. Największą zaletą takiego chleba jest możliwość dopasowania większości składników do własnych upodobań - poza nasionami babki płesznik, które wiążą masę, nadając bochenkowi zwarty kształt. Wystarczy, że połączysz suche składniki z mokrymi, wymieszasz i przelejesz do foremki. Nie musisz niczego zagniatać ani czekać, aż ciasto wyrośnie. Chleb bez mąki i drożdży doskonale się kroi i jest bardzo pożywny.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 316
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5721
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2034
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 95
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 316
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5721
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2034
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 95
Składniki
W misce dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz miód lub syrop klonowy, płynny tłuszcz i wodę. Do suchych składników wlej mokre i bardzo dokładnie wymieszaj, aby ziarna miały szansę dobrze nasiąknąć. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-3 łyżki wody.
Foremkę keksówkę (30 x 12 cm) lub inną, podobną wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby jego boki wystawały ponad blaszkę. Wylej chlebową masę do foremki, wygładź powierzchnię i odstaw na kuchenny blat na 2 godziny lub na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw blaszkę z masą chlebową na 20 minut. Po tym czasie wyjmij bochenek z foremki i połóż bezpośrednio na kratce piekarnika do góry dnem. Piecz przez kolejne 30-40 minut.
Chleb bez mąki i drożdży wyjmij z pieca i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym pojemniku, a zachowa świeżość przez długi czas.