Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz wypróbować nową odsłonę domowego pieczywa? Oto chleb cebulowy z dodatkiem kminku, który doskonale nadaje się na codzienne kanapki. Świetnie smakuje tuż po upieczeniu i wystudzeniu z masłem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6884
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242720
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 477
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6884
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242720
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj drobno, a następnie zeszklij na oleju. Odstaw do wystudzenia.
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej 100 ml do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej, sól i wkrusz drożdże. Wymieszaj całość, aby nie było grudek. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do dużej miski. Przelej rozczyn oraz dodaj pozostałą wodę. Dołóż usmażoną cebulę i wsyp kminek. Zacznij wyrabiać ciasto, a następnie dodaj oliwę lub olej. Zagniataj ciasto, łącząc składniki. Po kilku minutach masa powinna być gładka i miękka. Podsyp odrobiną mąki i zostaw na około 2 godziny pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Ponownie zagniataj około 2 minut. Uformuj kształt bochenka i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 30-35 minut. Chleb cebulowy wystudź na kratce.