Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz wypróbować nową odsłonę domowego pieczywa? Oto chleb cebulowy z dodatkiem kminku, który doskonale nadaje się na codzienne kanapki. Świetnie smakuje tuż po upieczeniu i wystudzeniu z masłem.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13754
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 22
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10097
Szybka i smaczna
Odsłon: 13754
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 22
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10097
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj drobno, a następnie zeszklij na oleju. Odstaw do wystudzenia.
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej 100 ml do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej, sól i wkrusz drożdże. Wymieszaj całość, aby nie było grudek. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do dużej miski. Przelej rozczyn oraz dodaj pozostałą wodę. Dołóż usmażoną cebulę i wsyp kminek. Zacznij wyrabiać ciasto, a następnie dodaj oliwę lub olej. Zagniataj ciasto, łącząc składniki. Po kilku minutach masa powinna być gładka i miękka. Podsyp odrobiną mąki i zostaw na około 2 godziny pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Ponownie zagniataj około 2 minut. Uformuj kształt bochenka i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 30-35 minut. Chleb cebulowy wystudź na kratce.