Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz wypróbować nową odsłonę domowego pieczywa? Oto chleb cebulowy z dodatkiem kminku, który doskonale nadaje się na codzienne kanapki. Świetnie smakuje tuż po upieczeniu i wystudzeniu z masłem.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 989
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 989
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj drobno, a następnie zeszklij na oleju. Odstaw do wystudzenia.
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej 100 ml do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej, sól i wkrusz drożdże. Wymieszaj całość, aby nie było grudek. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do dużej miski. Przelej rozczyn oraz dodaj pozostałą wodę. Dołóż usmażoną cebulę i wsyp kminek. Zacznij wyrabiać ciasto, a następnie dodaj oliwę lub olej. Zagniataj ciasto, łącząc składniki. Po kilku minutach masa powinna być gładka i miękka. Podsyp odrobiną mąki i zostaw na około 2 godziny pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Ponownie zagniataj około 2 minut. Uformuj kształt bochenka i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 30-35 minut. Chleb cebulowy wystudź na kratce.