Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb cebulowy z gara to niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu chlebek. Dodałam do niego prażoną cebulkę co sprawiło że smakował jeszcze lepiej. Chleb wyszedł niezwykle chrupiący. Polecam serdecznie.
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 41
Dobry omlet może posłużyć za śniadanie, obiad lub kolację.
Odsłon: 25
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 51
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 11
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 214
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 41
Dobry omlet może posłużyć za śniadanie, obiad lub kolację.
Odsłon: 25
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 51
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 11
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 214
Składniki
W dużej misce umieszczam mąkę. U mnie typ 650 ale może być też np. chlebowa. Przygotowuję drożdże. Kruszę je w małej miseczce wraz z odrobiną ciepłej wody. Dokładnie mieszam i dodaję do mąki. Dodaję również resztę wody, sól oraz prażoną cebulkę. Całość mieszam najlepiej drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blat, podsypuję mąką i przykrywam ściereczką. Chleb zostawiam na ok. 3 godziny. W między czasie chleb można przełożyć kilka razy. Po ok. 3 godzinach nagrzewam piekarnik na 230 stopni. Wkładam naczynie w którym będę piec chleb na kilka minut. Gdy już się nagrzeje dopiero wtedy ostrożne wkładam chleb. Dzięki temu że naczynie jest już gorące chleb od razu się zacznie przypiekać a później się nie spali. Chleb piekę pod przykryciem ok. 25 minut w temp 230 stopni a następnie ściągam przykrywkę i piekę w temp. 200 stopni jeszcze ok. 15 minut do zarumienia. Po tym czasie chleb zostawiam jeszcze kilka minut w piekarniku który jest już wyłączony. Chleb jest rewelacyjny. Wychodzi niezwykle chrupiący.