Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb cebulowy z gara to niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu chlebek. Dodałam do niego prażoną cebulkę co sprawiło że smakował jeszcze lepiej. Chleb wyszedł niezwykle chrupiący. Polecam serdecznie.
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7035
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6092
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1806
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7035
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6092
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1806
Składniki
W dużej misce umieszczam mąkę. U mnie typ 650 ale może być też np. chlebowa. Przygotowuję drożdże. Kruszę je w małej miseczce wraz z odrobiną ciepłej wody. Dokładnie mieszam i dodaję do mąki. Dodaję również resztę wody, sól oraz prażoną cebulkę. Całość mieszam najlepiej drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blat, podsypuję mąką i przykrywam ściereczką. Chleb zostawiam na ok. 3 godziny. W między czasie chleb można przełożyć kilka razy. Po ok. 3 godzinach nagrzewam piekarnik na 230 stopni. Wkładam naczynie w którym będę piec chleb na kilka minut. Gdy już się nagrzeje dopiero wtedy ostrożne wkładam chleb. Dzięki temu że naczynie jest już gorące chleb od razu się zacznie przypiekać a później się nie spali. Chleb piekę pod przykryciem ok. 25 minut w temp 230 stopni a następnie ściągam przykrywkę i piekę w temp. 200 stopni jeszcze ok. 15 minut do zarumienia. Po tym czasie chleb zostawiam jeszcze kilka minut w piekarniku który jest już wyłączony. Chleb jest rewelacyjny. Wychodzi niezwykle chrupiący.