Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb cebulowy z gara to niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu chlebek. Dodałam do niego prażoną cebulkę co sprawiło że smakował jeszcze lepiej. Chleb wyszedł niezwykle chrupiący. Polecam serdecznie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 336
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21844
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 336
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21844
Składniki
W dużej misce umieszczam mąkę. U mnie typ 650 ale może być też np. chlebowa. Przygotowuję drożdże. Kruszę je w małej miseczce wraz z odrobiną ciepłej wody. Dokładnie mieszam i dodaję do mąki. Dodaję również resztę wody, sól oraz prażoną cebulkę. Całość mieszam najlepiej drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blat, podsypuję mąką i przykrywam ściereczką. Chleb zostawiam na ok. 3 godziny. W między czasie chleb można przełożyć kilka razy. Po ok. 3 godzinach nagrzewam piekarnik na 230 stopni. Wkładam naczynie w którym będę piec chleb na kilka minut. Gdy już się nagrzeje dopiero wtedy ostrożne wkładam chleb. Dzięki temu że naczynie jest już gorące chleb od razu się zacznie przypiekać a później się nie spali. Chleb piekę pod przykryciem ok. 25 minut w temp 230 stopni a następnie ściągam przykrywkę i piekę w temp. 200 stopni jeszcze ok. 15 minut do zarumienia. Po tym czasie chleb zostawiam jeszcze kilka minut w piekarniku który jest już wyłączony. Chleb jest rewelacyjny. Wychodzi niezwykle chrupiący.