Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb cebulowy z gara to zdecydowanie mój ulubiony i prosty w przygotowaniu chleb. Dodatek prażonej cebulki sprawia, że jest jeszcze pyszniejszy i chrupiący.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1019
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4102
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1019
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4102
Składniki
W małej miseczce umieszczam drożdże a następnie dodaję odrobinę ciepłej wody oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 5 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę u mnie typ 650. Można użyć mąkę chlebową typ 750. Do mąki dodaję sól, zaczyn, ciepłą wodę oraz prażoną cebulkę. Można również dodać odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko mieszam w misce za pomocą drewnianej łyżki. Jeśli nasze ciasto jest zbyt gęste dodaję jeszcze odrobinę wod, jeśli jest odwrotnie dodaję mąkę. Po wyrobieniu ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto za pomocą szpatułki przekładam kilka razy. Odstawiam do wyrośnięcia i tą czynność wykonują ponownie za 30 minut. Ostatecznie takie ciasto przekładałam trzy razy. Po ostatnim przełożeniu odstawiam chleb do całkowitego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewam na największą moc u mnie 240 stopni i wkładam do piekarnika garnek w którym będę piec chleb. Może być również naczynie żaroodporne do zapiekanek. Kiedy garnek się nieco podgrzeje przekładam szybkim ruchem chleb i zakrywam przykrywką. Piekę pod przykryciem około 30 minut następnie ściągam przykrywkę i dopiekam jeszcze około 15-20 minut. Po tym czasie chleb powinien być już gotowy Odstawiam aby chleb nieco przestygł i gotowe. Polecam serdecznie.