Oto niezawodny przepis na chleb Ewy Wachowicz - prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Jego bazą jest zdrowa mąka orkiszowa. Ponieważ nie wymaga użycia zakwasu, z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący, domowi piekarze.
Chleb Ewy Wachowicz
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej jasnej zapas do podsypania chleba
- 150 g mąki orkiszowej ciemnej
- pół łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smarowania formy
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej jasnej zapas do podsypania chleba
- 150 g mąki orkiszowej ciemnej
- pół łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smarowania formy

Etapy przygotowania
Przygotuj wysokie naczynie. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do naczynia, wkrusz drożdże, wsyp cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej. Dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Posól. Wymieszaj, a następnie wlej zaczyn. Dokładnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Z ciasta uformuj kulkę, obsyp ją delikatnie zapasem mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej na około półtorej godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz delikatnie wyrób je w dłoni. Wyłóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej obficie mąką. Odstaw jeszcze na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz chleb około 50-60 minut. Wystudź na kratce.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 57



Składniki
- 350 g mąki orkiszowej jasnej zapas do podsypania chleba
- 150 g mąki orkiszowej ciemnej
- pół łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotuj wysokie naczynie. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do naczynia, wkrusz drożdże, wsyp cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej. Dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Posól. Wymieszaj, a następnie wlej zaczyn. Dokładnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Z ciasta uformuj kulkę, obsyp ją delikatnie zapasem mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej na około półtorej godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz delikatnie wyrób je w dłoni. Wyłóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej obficie mąką. Odstaw jeszcze na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz chleb około 50-60 minut. Wystudź na kratce.