Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto niezawodny przepis na chleb Ewy Wachowicz - prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Jego bazą jest zdrowa mąka orkiszowa. Ponieważ nie wymaga użycia zakwasu, z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący, domowi piekarze.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1819
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1819
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 46
Składniki
Przygotuj wysokie naczynie. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do naczynia, wkrusz drożdże, wsyp cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej. Dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Posól. Wymieszaj, a następnie wlej zaczyn. Dokładnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Z ciasta uformuj kulkę, obsyp ją delikatnie zapasem mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej na około półtorej godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz delikatnie wyrób je w dłoni. Wyłóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej obficie mąką. Odstaw jeszcze na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz chleb około 50-60 minut. Wystudź na kratce.