Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto niezawodny przepis na chleb Ewy Wachowicz - prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Jego bazą jest zdrowa mąka orkiszowa. Ponieważ nie wymaga użycia zakwasu, z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący, domowi piekarze.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35682
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6000
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35682
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6000
Składniki
Przygotuj wysokie naczynie. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do naczynia, wkrusz drożdże, wsyp cukier i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej. Dokładnie zamieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Posól. Wymieszaj, a następnie wlej zaczyn. Dokładnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Z ciasta uformuj kulkę, obsyp ją delikatnie zapasem mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej na około półtorej godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz delikatnie wyrób je w dłoni. Wyłóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej obficie mąką. Odstaw jeszcze na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz chleb około 50-60 minut. Wystudź na kratce.