Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest pyszny. Nie kruszy się dzięki autolizie. Zawiera same proste składniki. Jeśli nie chcesz 100 % chleba zastąp połowę mąki graham zwykła pszenną lub jasną orkiszową. Chleb wtedy bedzie lzejszy.
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 94
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 40
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 87
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 94
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 40
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 87
Składniki
Mąkę umieść w misie, wlej wodę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Odstaw na 30 minut. To tzw. autoliza, dzięki której pieczywo się nie kruszy. Następnie dodaj rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (2 łyżki) drożdże, miód i sól. Wyrabiaj ciasto chlebowe ręcznie lub hakiem. Po kilku minutach wyrabiania i podsypywania przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką np. ryżową lub tą samą graham formy. Pozostaw w formie do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny pod przykryciem. U nas nakładamy czepek foliowy. Nagrzej piekarnik na 220 stopni C i piecz wyrośnięty chleb 40-45 minut. Wypieczony przełóż na kratkę do wystudzenia.