Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez jajek, bez mleka...
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 264
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 771
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22278
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 264
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 771
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22278
Składniki
Kaszę gryczaną (wybieramy niepaloną) zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 8 godzin przykrytą ściereczką.
Mieszamy zawartość miski (na wierzchu utworzyła się pianka), jeżeli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest nią zakryta, to dolewamy odrobinę (ale tylko tyle, żeby przykryła kaszę), odstawiamy na kolejne 8 godzin.
Jeżeli na powierzchni kaszy pozostał płyn, to delikatnie go zlewamy, dodajemy sól i miksujemy na niezbyt gładką masę, którą przekładamy do keksówki (użyłem siliconowej), odstawiamy na kolejne 8 godzin (przez ten czas nieco urośnie). Ważne, żeby przed miksowaniem odlać nadmiar płynu, ponieważ ze zbyt rzadkiego ciasta wyjdzie zakalec - gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnia, rozgrzewamy go do 220 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Gotowy chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego !!!