Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałą alternatywą dla chleba pszennego i żytniego jest chleb gryczany. Zobacz, jak łatwo przygotować w domu z dosłownie kilku składników.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 15
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 160
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 170
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 15
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 160
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 170
Składniki
Ugotuj kaszę gryczaną (zgodnie z zaleceniami producenta) i przestudź. W misce umieść mąkę gryczaną, wodę, suche drożdże, olej cukier i sól. Wyrabiaj przez kilka minut mikserem z hakami. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i połącz całość. Nie miksuj zbyt długo.
Miskę z tak przygotowanym ciastem przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy minie ten czas, umieść ciasto w natłuszczonej formie do pieczenia (najlepiej w keksówce) i ponownie odstaw do wyrośnięcia (na około pół godziny).
Jeśli lubisz chleb posypany ziarnami, to przed pieczeniem możesz posmarować delikatnie olejem wierzch ciasta i posypać ulubionymi dodatkami. W przypadku chleba gryczanego dobrze sprawdzą się nasiona czarnuszki, słonecznika, maku czy sezamu. Możesz też pokusić się o mieszankę tych ziaren. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni Celsjusza i piecz chleb gryczany przez około 50 minut.