Chleb jest jednym z podstawowych składników diety. Warto więc sięgać po ten najlepszej jakości. Niestety, pieczywo dostępne w sklepach zwykle nie może równać się z tym z tradycyjnej piekarni. A takich jest coraz mniej…Na szczęście pyszny chleb maślankowy łatwo upiec w domowych warunkach!
Chleb maślankowy
Składniki
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750) do podsypania stolnicy
- 300 ml maślanki
- 30 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml wody do posmarowania chleba
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Składniki
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750) do podsypania stolnicy
- 300 ml maślanki
- 30 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml wody do posmarowania chleba
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli

Etapy przygotowania
Przygotuj zaczyn na chleb. Rozpuść drożdże w wodzie podgrzanej do 37-40°C, z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Naczynie z zaczynem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Połącz zaczyn drożdżowy z przesianą przez sitko mąką, maślanką, miękkim masłem i solą. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto. Umieść je w misce i przykryj ją bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na stolnicy podsypanej mąką zagnieć z ciasta kulę i uformuj z niej okrągły bochenek. Przełóż go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę lub do naczynia żaroodpornego, w którym wstawisz chleb do piekarnika. Delikatnie (np. silikonowym pędzelkiem) posmaruj chleb z wierchu wodą. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Ostrym nożem wykonaj na wyrośniętym cieście kilka nacięć. Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez około 45 minut. W połowie pieczenia zredukuj temperaturę do 200°C. Gotowy chleb maślankowy wystudź na kratce.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18555
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18555



Składniki
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750) do podsypania stolnicy
- 300 ml maślanki
- 30 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml wody do posmarowania chleba
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotuj zaczyn na chleb. Rozpuść drożdże w wodzie podgrzanej do 37-40°C, z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Naczynie z zaczynem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Połącz zaczyn drożdżowy z przesianą przez sitko mąką, maślanką, miękkim masłem i solą. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto. Umieść je w misce i przykryj ją bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na stolnicy podsypanej mąką zagnieć z ciasta kulę i uformuj z niej okrągły bochenek. Przełóż go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę lub do naczynia żaroodpornego, w którym wstawisz chleb do piekarnika. Delikatnie (np. silikonowym pędzelkiem) posmaruj chleb z wierchu wodą. Odstaw jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Ostrym nożem wykonaj na wyrośniętym cieście kilka nacięć. Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez około 45 minut. W połowie pieczenia zredukuj temperaturę do 200°C. Gotowy chleb maślankowy wystudź na kratce.
Super przepis, chlebuś idealny, posypałem jeszcze makiem na górze przed pieczeniem