Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny eksperyment z mojej kuchni. Chleb na ciemnym piwie ze słonecznikiem. Jak dla mnie to fenomen, ze względu na to, że długo zachowuje świeżość. Wystarczająco długo, aby zdążyć go zjeść. Polecam spróbować osobom, które tak, jak ja, zrezygnowały z kupna gotowego pieczywa z marketu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8544
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3014
Polecam.
Odsłon: 1787
Polecam.
Odsłon: 511
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8544
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3014
Polecam.
Odsłon: 1787
Polecam.
Odsłon: 511
Składniki
Mieszamy mąkę, otręby, słonecznik i sól. Osobno mieszamy piwo, miód, olej i lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, robimy z nich zaczyn. Płyn drożdżowy wlewamy do mąki, mieszamy i wyrabiamy 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Zagniatamy szybko ponownie. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na godzinę, aż wyrośnie. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy słonecznikiem. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.